top of page

Środki wspomagające przetwórstwo spożywcze

Kształtowanie smaku

i zapachu

  • aromaty, aromaty naturalne, ekstrakty

  • ekstrakty drożdżowe

  • hydrolizaty białka roślinnego

  • barwniki naturalne i syntetyczne

  • wzmacnianie i poprawa smaku

  • inne

Dodatki technologiczne

  • białka roślinne i zwierzęce

  • skrobie: natywne, natywne funkcjonalne, modyfikowane

  • fosforany

  • substancje zagęszczające
    i żelujące

  • emulgatory

  • cukry

  • inne

Substancje aktywne

i prozdrowotne

  • błonniki

  • składniki mineralne: wapń, magnez, cynk, żelazo, potas

  • nutraceutyki

  • zamienniki cukru

  • poliole

  • substancje intensywnie słodzące

Bezpieczeństwo i trwałość żywności

  • konserwanty

  • kwasy i ich sole

  • przeciwutleniacze

  • stabilizatory i regulatory kwasowości

  • inne

Substancje i środki pomocnicze

  • surowce chemiczne do mycia
    i dezynfekcji urządzeń

  • specjalistyczne środki do uzdatniania wody i oczyszczania ścieków

  • substancje przeciwzbrylające

  • środki przeciwpienne

  • nośniki i rozpuszczalniki

  • środki spulchniające

  • enzymy do przemysłu mięsnego, rybnego i owoców morza

  • inne

bottom of page