Środki wspomagające przetwórstwo spożywcze
Kształtowanie smaku
i zapachu
-
aromaty, aromaty naturalne, ekstrakty
-
ekstrakty drożdżowe
-
hydrolizaty białka roślinnego
-
barwniki naturalne i syntetyczne
-
wzmacnianie i poprawa smaku
-
inne
Dodatki technologiczne
-
białka roślinne i zwierzęce
-
skrobie: natywne, natywne funkcjonalne, modyfikowane
-
fosforany
-
substancje zagęszczające
i żelujące -
emulgatory
-
cukry
-
inne
Substancje aktywne
i prozdrowotne
-
błonniki
-
składniki mineralne: wapń, magnez, cynk, żelazo, potas
-
nutraceutyki
-
zamienniki cukru
-
poliole
-
substancje intensywnie słodzące
Bezpieczeństwo i trwałość żywności
-
konserwanty
-
kwasy i ich sole
-
przeciwutleniacze
-
stabilizatory i regulatory kwasowości
-
inne
Substancje i środki pomocnicze
-
surowce chemiczne do mycia
i dezynfekcji urządzeń -
specjalistyczne środki do uzdatniania wody i oczyszczania ścieków
-
substancje przeciwzbrylające
-
środki przeciwpienne
-
nośniki i rozpuszczalniki
-
środki spulchniające
-
enzymy do przemysłu mięsnego, rybnego i owoców morza
-
inne